Muséer

Dalarna är ett välbesökt landskap med en rik historia och som sådant finns det gott om museer av både historisk karaktär och sådana med blicken fäst rakt mot framtiden.

Mentalvårdsmuseet, Säter

Det fanns en tid då psykiatrin såg väldigt annorlunda ut mot vad den gör idag. Det var en tid då människor som var sjuka eller som bara ansågs knepiga i största allmänhet spärrades in och hölls borta från resten av samhället. På Mentalvårdsmuseet i Säter kan du få inblick i hur det såg ut på den tiden.

Dalarnas Museum, Falun

Selma Lagerlöf spenderade några år av sitt liv i Falun och på Dalarnas Musuem hittar du hennes bibliotek och arbetsrum. Annars finns här gott om dalmålningar och annan konst och kulturhistoria med anknytning till Dalarna.

Framtidsmuseet 2047 Science Center, Borlänge

På Framtidsmuseet 2047 Science Center i Borlänge befinner du dig på sätt och vis lite längre ifrån historien än vad man kanske typiskt förknippar med ett museum. Här finns det gott om aktiviteter. Du kan experimentera med och lära dig hur magneter och ljud fungerar. Varför inte undersöka din egen kropp och hur den fungerar? Det är bara några exempel på allt du kan göra på detta museum.

Jussi Björlingmuseet, Borlänge

I Borlänge finner du förutom ett framtidsmusem också detta tillägnat en svensk tenor med internationellt renommé. Jussi Björling föddes i Borlänge och här kan du lyssna på hans musik, titta på videoklipp och lära dig mer om hur han levde sitt liv.

Vasaloppsmuseet, Mora

Vasaloppet är en svensk institution med rötterna i händelser som format Sverige så som vi känner det idag. Numera är det ett arrangemang som varje år lockar tiotusentals människor som deltagare och åskådare. På Vasaloppsmuseet i Mora kan du studera Vasaloppets historia från Gustav Wasas dagar fram till Mora-Nisse, vidare till Gunde Svans framgångar och den folkhälsogigant som loppet är idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *