Zorngården och Carl Larssongården

Två av Sveriges största konstnärer genom tiderna både verkade och levde i Dalarna under stora delar av sina liv, Anders Zorn och Carl Larsson som var samtida med varandra. Carl Larsson är idag en av de mest folkkära svenska konstnärerna och hans motiv pryder väggar lite varstans i svenska hem. Anders Zorn var en innovativ målare inom olika inriktningar så som impressionismen, modernismen och jugend.

Zorngården i Mora

Makarna Zorn levde och verkade här under stora delar av sina liv och testamenterade det gemensamma hemmet till en stiftelse som nu förvaltat gården som museum i lite drygt 75 år. Anders köpte tomten 1886 varpå han flyttade dit en enkel timmerstuga som skulle komma att byggas till i etapper under åren som kom.

Museet rymmer idag makarnas Zorns samlingar som rymmer allt från Anders egna verk till andra fina saker som paret förvärvade genom åren (bland annat etsningar gjorda av Rembrandt och vackra tidstypiska tapeter. Inte minst är själva huset i sig väldigt spektakulärt. Det byggdes som redan nämnts, till i etapper och har den smått vildvuxna karaktär som den typen av byggnader får. Här finns tillfälle till guidade visningar i ett sammanhang som rymmer både en vacker miljö och stor konst.

Carl Larsson-gården i Sundborn

I Sundborn en liten bit utanför Falun bodde Carl och Karin Larsson mellan 1889 och 1912. Liksom är fallet med makarna Zorns hus så var också makarna Larssons hus från allra första början en liten och oansenlig stuga som skulle komma att byggas till i olika etapper vilket gett också detta hus en originell karaktär. Gården är idag ett av Sveriges mest omtalade konstnärshem som årligen lockar många nationella och internationella besökare.

Också här finns möjligheter till guidade visningar i en vacker miljö och till att se konst som verkligen har präglat den svenska självbilden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *