Naturområden

Dalarna är kanske utöver allt annat ett naturskönt landskap. Som sådant finns det därför gott om nationalparker och naturområden att förkovra sig i för de som är naturromantiskt lagda. Här erbjuds både de upptrampade stigarna och de vidsträckta och orörda vildmarkerna. Glöm inte att klä dig efter klimatet och utrusta dig med ett par rejäla vandringskängor.

Nipfjället & The Magic Road

I nordvästra Dalarna hittar du naturreservatet Nipfjället och här kan du vara med om något otroligt. När du ska ta dig dit så följer du skyltarna mot Nipfjället och till slut kommer du vid sidan av vägen se en skylt som uppmanar dig att frikoppla bilen. Vad händer? Bilen kommer att rulla uppför – en magisk sträcka väg. I själva verket är det en optisk illusion som skapas av hur omgivningen ser ut men det är inte desto mindre en speciell upplevelse.

Falufjällets nationalpark

Falufjällets nationalpark rymmer dels Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, och dels världens äldsta träd Old Tjikko (mer specifikt världens äldsta nu levande trädklon). Nationalparken är väl värd ett besök när som helst på året det går att bada på sommaren och åka skidor på vintern.

Siljansnäs naturreservat & Naturum Dalarna

Strax utanför Siljansnäs på Björkberget finns Siljansnäs naturreservat, bildat 1978, som stoltserar med en fantastisk utsikt över Dalarna. Här finns också ett av Sveriges 33 så kallade Naturum där det går att titta på utställningar om Dalarnas natur, ströva omkring i tallskog och lövskog och uppleva ett rikt djurliv. Precis bredvid reservatet hittar du en stugby och har möjlighet att äta mat på restaurang.

Töfsingdalens nationalpark

Töfsingsdalens nationalpark är något för dem som vill uppleva lugn och stillhet i relativt orörd natur. Den här parken är något mer svårtillgänglig än de som hittills presenterats. Här råder ödslighet i tallurskog och granskog, och du stöter på små tjärnar och vattendrag. Många skulle kalla det själva definitionen av vildmark.